Het is weer tijd voor Salesforce’s nieuwste update: Spring 2024 Release. Salesforce geeft gebruikers hiermee toegang tot nieuwe functionaliteiten, verbeteringen in gebruikersinterface en prestatieverbeteringen. Wat ons betreft zijn deze release de beste aanpassingen gemaakt om rapportages te verbeteren en het bouwen van Flows gebruiksvriendelijker te maken. 

Dashboards & Rapportages 

Dashboards en rapporten helpen je de data in je CRM op een fijne manier weer te geven. Salesforce heeft nu extra functies toegevoegd om data weer te geven, te filteren en om het overdragen en aanpassen van dashboards en rapporten gebruiksvriendelijker te maken. 

Gebruik afbeeldingen, tekstvlakken en dashboard widgets 
Wil je gebruik maken van afbeeldingen, tekstvlakken en dashboard widgets? Dan kon dit tot voorheen alleen met Salesforce Unlimited. Vanaf deze Spring Release is dit toegankelijk voor alle Salesforce edities. Dit helpt je bij het maken van overzichtelijke en aantrekkelijke dashboards! 

Breng focus aan met meer filters 
Voorheen was het mogelijk om maar drie filters toe te voegen aan jouw dashboard. Hierdoor kon je niet altijd de inzichten krijgen die je wilt. Na de Spring Release zal het mogelijk zijn om tot vijf filters toe te voegen aan jouw dashboards. Zo zorgt de update ervoor dat je meer focus kan aanbrengen op de onderwerpen waar je meer diepgaande inzichten wilt. 

Gemakkelijk dashboard overdragen  
Stel, je wil het eigenaarschap van een dashboard overdragen, bijvoorbeeld omdat de eigenaar het bedrijf verlaat. Voorheen kon je het dashboard alleen klonen of, erger nog, je moest hem opnieuw bouwen. Spring ‘24 release maakt het mogelijk om eigendom van een dashboard over te dragen. Selecteer de dashboards die je over wilt dragen en kies de nieuwe eigenaar. Deze persoon ontvangt een bevestiging per mail, en heeft dan volledige controle over het dashboard. Dus, verlaat iemand jouw organisatie? Vergeet dan niet gebruik te maken van deze nieuwe functie. Dit scheelt je moeite en tijd.  

Meerdere kolommen verplaatsen (Lightning report builder) 
Pas jij vaak rapporten aan in de Lightning report Builder? Dan gaat deze update je tijd schelen. Het is nu mogelijk om meerdere kolommen tegelijk te verplaatsen. Dat scheelt je werk en waarschijnlijk wat frustratie 😉  

Flows 

Salesforce heeft met de Spring ‘24 Release het bouwen van flows gebruiksvriendelijker gemaakt. Zo is handmatig opslaan verleden tijd en gokken hoeveel invoervelden een gebruiker nodig heeft is niet meer nodig dankzij de Repeater component.  

Repeater component 
Bij het invullen van een formulier is het niet altijd van tevoren duidelijk hoeveel informatie de gebruiker in gaat vullen. De ‘Repeater component’ helpt je hierbij. Door gebruik te maken van deze functionaliteit kan je een set invoervelden zo vaak laten terugkomen als de gebruiker wilt. Dit is bijvoorbeeld handig als je naar data van familieleden vraagt, terwijl je niet weet hoeveel de gebruiker er heeft. De gebruiker kan dan voor elk familielid zelf een set aan invoervelden toevoegen.  

Geen zorgen meer over handmatig opslaan 
Met de Spring ’24 release is het geautomatiseerd opslaan van flows uitgebreid voor alle elementen, behalve Screens en Actions. Voorheen moest je in Salesforce elk element in een flow apart opslaan. In de winter automatiseerde salesforce dit al in Flow Builder en trekt deze lijn nu door. Hierdoor hoef je je niet meer zorgen te maken over het opslaan van elementen. 

Wanneer kun je de update verwachten 

De release datum voor Spring ’24 hangt af van uw Salesforce instantie, maar de belangrijkste releaseweekenden zijn: 

  • 12 januari 2024 
  • 2 februari 2024 
  • 9 februari 2024 

De updates worden via e-mail worden gecommuniceerd, maar zijn ook te vinden op: https://trust.salesforce.com/nl-NL. Hier kan je de omgeving van jouw organisatie opzoeken om alle oude en toekomstige updates in te zien. Je vindt hier ook hoelang de onderbreking van Salesforce zal duren. Jouw Salesforce Organization ID vind je in de productie omgeving onder ‘bedrijfsinformatie’.  

Wat betekent Spring ’24 Release voor jouw organisatie? 

De Salesforce Spring ’24 Release brengt voor jou als gebruiker alleen eigenlijk alleen maar voordelen met zich mee. Het enige waar je rekening mee moet houden tijdens het weekend van jouw release, is een onderbreking van de diensten van jouw Salesforce instantie. Voor vragen over de update en nieuwe functionaliteiten kan je altijd contact opnemen via onderstaand formulier!